Дограмите освен според материала, от които се произвеждат могат да бъдат разделени и спрямо отварянето, което имат. Плъзгането е начин на отваряне, което се предпочита най-често при липсата на достатъчно пространство за отваряне на крилата. Този тип отваряне се изработва най-често от алуминий.

Тази система е подходяща за вътрешен монтаж – за изпълнение на врати и преградни стени. Касите са два вида /единична и двойна/. Ширината им е 43,0 мм. и 45,0 мм., а крилото е с ширина 28,0 мм., с възможност за остъкляване, както с единично стъкло от 4 мм., така и със стъклопакети до 20 мм.

Също както и при отваряемите алуминиеви дограми може да се използва студен или термо профил, въпреки че най-често срещните изработки са без прекъснат термомост. Плъзгане изработено от студен профил се използва предимно при вътрешни преграждания или помещения, в който не е необходима топло изолация.

Плъзгането се извършва чрез поставянето на поне две релси по горния и долния хоризонтал съответно. В зависимост от това колко крила ще се поставят се определя и броят на релсите.

Алуминиевите профили могат да се боядисат в цветове по RАL или да се фолират с дървесна имитация. Пълнежът, който се поставя може да бъде стъклопакет, ПДЧ или термопанел, които също имат възможност да са в цвят.